Sci-Fi Skräck

28 veckor senare

8

Så dök det inte helt oväntat upp en uppföljare till succen 28 dagar senare. Danny Boyle regisserar inte denna gång (han är dock producent), utan har lämnat över den sysslan till den orutinerade spanjoren Juan Carlos Fresnadillo. Detta gör absolut ingenting då ”28 veckor senare” liksom föregångaren är alldeles utmärkt.

Robert Carlyle som tackade nej till en roll i 28 dagar senare tar här på sig en huvudroll när han spelar pappan i en familj som verkligen får känna på hur det är att bli sjuk. Riktigt sjuk.

Återigen är London i fokus. Inte alldeles enkel stad att befinna sig i när det är tänkt att den skall vara hyfsat öde. För att släcka ner denna världsmetropol på film använder filmmakarna så kallad day-for-night-teknik. Man filmar på dagen då i princip inga lampor används för att sedan svärta ner filmen så att det ser realistiskt ut. Finurligt.

US Army har upprättat ordningen men det skiter sig förstås. Link från Matrix får flyga helikopter och choppa smittade så det står härliga till.

Den här filmen utmanar etik och moral på ett helt annat sätt än den första filmen. Framförallt pappan får samvetskval när han gör vad han tror sig måste.

Sammanfattningsvis har filmen en stark början men mattas något på slutet och själva slutscenen känns väl… ja, helt okej antar jag. Det är action, mullrande ljud, bra soundtrack och vackert foto. Sen kör de en utrotningshotad Volvo också. Bara det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.