Action Äventyr

300

4

Den här filmen verkara vara otäckt överreklamerad på IMDb och Discshop. Åtmisnotne om de satt betyg på filmen och inte bara på bilden. För visst är den liksom Sin City en praktfull färgfest. Men det där med handling och agerande verkar inte vara lika viktigt.

För att få vara med i denna film måste man ha sexpackmage och gärna lite skäggväxt. Om man sen har varit med i Sagan om ringen är det ett plus eftersom en Gollum-aktig typ dyker upp som förrädare och Faramir är både berättarröst och med och fajtas (även om han får frisedel i slutet).

Historien är vagt baserad på händelser som är någorlunda faktamässigt vederhäftiga, men eftersom det är den grekiska historikern Herodotos som nedskrivit händelserna kan det tänkas förekomma en viss glorifiering av grekerna och spartanerna (han levde inte under tiden för detta slag heller så det är andrahandsuppgifter dessutom). Nåväl, perserna var fler till antalet så de bankade skiten ur spartanerna till slut men fick sedermera pisk själva och fick ge sig tillbaka till Asien igen. Men det är en annan historia.

I ”300” är det piercade halvgudar och drogade orakler man får finna sig i. Jag vet inte om filmen försöker vara konstnärlig i vissa scener men istället blir det bara konstigt, teatraliskt och pekoralt. Kanske har de varit lite för trogna Frank Millers serierutor när de skapat filmen?

Har sett ”originalet” någon gång för länge sen (”De tappra 300” från 1962) men har inget direkt minne om den är bättre eller sämre. Troligen är den fulare, men mer korrekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.