Western

7 vågade livet

6

”7 vågade livet” eller som filmen troligen är mer känd som, ”Magnificent Seven”, är en westernvariant av ”De sju samurajerna”. I den amerikanska tappningen skall ett gäng revolvermän försvara en mexikansk by från deras förtryckande banditer.

Det verkar vara allmän lågkonjunktur bland revolvermän vid denna tid. Bönderna i byn har inte råd med så mycket, men trots detta får de ihop en hyfsad grupp, sju till antalet förstås.

Skådespelare är gamla klassiska herrar. Yul Brunner spelar ledaren Chris och Steve McQueen hans coola följeslagare Vin. Bland andra Charles Bronson, James Coburn och Robert Vaughn ansluter också till gruppen.

Steve McQueen kunde egentligen varit med på grund av andra filmåtaganden, men ville så gärna vara med att han kraschade en bil och under ”sjuktiden” spelade han in ”7 vågade livet”.

Filmen försöker sig på att vara filosofisk, liksom det japanska originalet är, men det känns väl krystat stundtals. Kvinnorna har det inte lätt heller, repliker som ”Food, woman!” är inte att leka med. Men det är klart att filmen har en viss kvalitet även om actionscenerna i vår tid känns bra mossiga.

Välkänd filmmusik av Elmer Bernstein dessutom, mer western än så blir det inte. Missa heller inte den klassiska 80-talsrullen ”Three Amigos!” (med Steve Martin, Martin Short och Chevy Chase) som är en parodi på ”Magnificent Seven”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.