Komedi

Adams äpplen

7

Anders Thomas Jensen har seglat upp som en favorit bland danska filmmakare. Tidigare recenserade Blinkande lyktor och De gröna slaktarna bjuder båda på humor, värme och stundtals våldsam action. Alla med en rejäl dos absurditet.

Stilen känns igen i ”Adams äpplen” och så också skådespelarensemblen som nästan verkar intakt från film till film. Mads Mikkelsen spelar den mycket underlige prästen som bara ser gott i allt, hur uppenbart fel det än må vara. Han har valt att ta hand om folk med brokigt förflutet och ge dem nya mål i livet. Och det är verkligen en hyfsad skara han har samlat ihop. Khalid som rånar Statoils nattetid, Gunnar som mest sitter och super och så den nyanlände nynazisten Adam. Han skall baka en äpplekaka har han bestämt.

Trädet med äpplen råkar dock ut för en massa mystiska händelser och man undra både en och två gånger om det är Gud eller Satan eller kanske något helt annat som ligger bakom händelserna.

Precis när man tror att det är en hyfsad lugn familjekomedi smäller den danska dynamiten. Man får vara beredd på ganska råa våldsscener med andra ord. Men mellan dessa bjuds det på härligt svart humor med näst intill otänkbart sjuka dialoger stundtals. Bra så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.