Komedi

Adaptation

7

En film om den märklige men också genialiske manusförfattaren Charlie Kaufman har verkligen goda förutsättningar att bli en sådan där härligt underlig upplevelse som filmer ibland lyckas med. Och ”Adaptation” är verkligen egendomlig. Den når dock inte riktigt upp till de kvalitativa förhoppningar jag hade.

Skådespelarna gör ett bra jobb. Meryl Streep som författarinna är stabil som vanligt och Nicolas Cage är lagom kufisk i rollen som Charlie men inte sällan är det ändå något som stör lite när Cage är i farten (skulle hellre sett en kille som exempelvis Paul Giamatti). En riktigt udda karaktär, blomtjuven, spelas med bravur av Chris Cooper, det får nog anses vara den bästa skådespelarinsatsen i ”Adaptation”.

Som jag var inne på tidigare så infann sig en viss besvikelse, och det har egentligen mest och kanske till och med enbart att göra med den lite krystade avslutningen där Streep och Cooper helt plötsligt blir mordiska och gör allt de kan för att ända Kaufmans liv. Lite väl överdrivet och onödigt brutalt i min smak.

Den riktige Charlie Kaufman har naturligtvis inte kunnat hålla sig undan det här manuset, han har i själva verket skrivit det (tillsammans med sin fejkade bror!). I filmen får man lite inblick hur skrivkrampen kan drabba en författare med väldigt höga förväntingar från både omgivning och sig själv.

Det är fruktansvärt svårt att få tag på den här DVDn förövrigt, har haft utkik efter den i många år så jag passade på att se den på SVT häromkvällen. Därav ingen kunskap om eventuellt extramaterial och dylikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.