Action Sci-Fi

Aliens – återkomsten

9

”Aliens” har om inte allt så i alla fall nästan. Vackra scenerier, bra regi, feta vapen, coola karaktärer och monster som hotar. Det sägs ju från många håll att ”Aliens” är en av få uppföljare i filmvärlden som är bättre än sin föregångare. Det är jag inte helt beredd att hålla med om faktiskt, men jag förstår hur man resonerar. Skillnaden mellan filmerna är ganska stor. Ridley Scotts Alien spelar på sin nerv och närvaro där istället James Cameron i ”Aliens” satsar på sprängkraft. För min egen del är det mer på vilket humör man är på vilken film som är bäst, vilket innebär för att uttrycka det på ett annat sätt att de är lika bra.

Det finns dock saker som, lite oväntat faktiskt, inte har åldrats speciellt bra. Att ”Alien” blivit lite rostig med åren hade jag räknat med men även ”Aliens” har uppenbarligen fått en del skavanker den också. Rymdscenerna med sitt simpla blå sken ser lite billigt ut med dagens mått mätt. Några av fordonen rör sig lite väl skvalpigt i vissa scener också. När jag ändå tar upp lite negativ kritik så är det ju töntvarning på de flesta av Newt’s kommentarer tyvärr (”Affirmative” etc). Men den här kritiken skakar man av sig lika snabbt som det tar för en ”alien mama” att halvera Bishop ungefär.

Att betänka är att filmerna i Alien-kvartetten inte har haft speciellt stora filmbudgetar jämfört med mycket annat. Läste någonstans att ”Aliens” gjordes för $18 miljoner vilket väl är priset nuförtiden för att huvudskådisen skall bemöda sig att läsa manuset ungefär. När man ser alienscenerna som minsann är visuella mästerverk allihop så undrar man lite hur de egentligen lyckats så bra. Knappast att nyare filmer gör monsterscener snyggare numera.

Filmen har också inte att förglömma en rejäl portion humor, vilket inte minst märks i kanske ett av filmvärldens roligaste replikskiften:

Hudson: “Hey Vasquez, have you ever been mistaken for a man?”
Vasquez: ”No, have you?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.