Komedi

Allt är upplyst

9

Jag blir helt klart tagen på sängen av ”Allt är upplyst”. Köpte den mest för att det var ett så färgglatt omslag och att den kostade 40 spänn. Hyfsade recensionsbetyg vad det verkade också.

Jag hade ingen aning om vad som väntade men det som kom var vackert. Fantastiskt vackert.

Filmen tar sin början i en judisk familj där farmodern dör. Elijah Woods karaktär och det är en karaktär vill jag lova, har en besatthet att samla på minnen och det i fysisk form. Farmoderns löständer hamnar i samlingen exempelvis. Han luskar vidare bland familjeklenoderna och bestämmer sig sedan för att ta sig till Ukraina varifrån farfadern härstammar.

Det mynnar ut i en fantastisk resa som innehåller allt från märklig humor till smärtsam sorg.

När man väl vant sig vid ukrainaren som är en slags blandning mellan Borat och Ali G, grymt spelad av musikern(!) Eugene Hutz* är det bara att följa med på en helt klart annorlunda roadmovie.

Bra musik, fantastiskt foto, kvalitativt extramaterial i form av borttagna scener. Känsloregistret går på högvarv. Årets mest överraskande, sorgliga och glädjande film.

———————————-
* Hör bara denna beskrivning: “He is the front man for Gogol Bordello, a gypsy punk band fusing supercharged folk influences with a sideshow cabaret.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.