Drama Thriller

American Gangster

6

Ridley Scott gör nedslag lite här och där i sin regissörskarriär och här är det en verklighetsbaserad gangsterberättelse han vill förtälja. Scott gör sällan (aldrig?) en dålig film, men ”American Gangster” är en relativt medelmåttig historia.

Det är välgjort och stundtals intressant, men det går lite för långsamt och det är några sidospår som känns menlösa. Polisen Richie Roberts (spelas av Russel Crowe) jagar knarkkungen Frank Lucas (Denzel Washington) i några år innan rättvisan kan få sin gång. Då blir det lite som ett antiklimax, då den ganska brutala människa vi lärt att Frank är blir mesig och de två tidigare antagonisterna blir mer eller mindre vänner. Det verkar faktiskt stämma i verkligheten också då Richie som samtidigt under sin polistid pluggar juridik blir Frank Lucas försvarsadvokat senare.

Filmen tar även upp kritik mot myndigheterna då polisverksamheten på 60- och 70-talet var brutalt korrumperad i New York, i synnerhet bland narkotikapolisen. Richie som är en genomärlig snut får problem på grund av att han gör sitt jobb, tydligen var cirka tre fjärdedelar av hans kollegor mutade om jag kommer ihåg rätt.

Knarkets påverkan på människor berörs inte alltför mycket, vilket gör att en viss glorifiering ändå uppstår (det är rika, fina miljöer och vackra vallmofält som visas upp). Lite skit samma egentligen, jag tror Ridley mest är intresserad av att porträttera den koppling som sedermera uppstår mellan Lucas och Roberts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.