Drama

American History X

9

Jag hade inga direkta planer på att fastna framför ”American History X” när den TV-sändes häromdagen, man har ju sett filmen ett par gånger vid det här laget och jag förväntade mig inte att dets kulle kunna vara en nödvändig idé att se den igen. Men ganska snart kände jag att ”American History X” är en film som man inte så enkelt stänger av bara så där.

Vad är det då som är så bra med den här filmen? Framförallt är det Edward Norton och hans skådespeleri. Den mannen är makalös helt enkelt. Men castingen är riktigt bra och hela ensemblen gör ett storartat jobb. Det är t o m så att Edward Furlong, som jag knappt förlåtit sen hans smått löjeväckande uppträdande i Terminator 2, framstår som en duktig skådis.

Handlingen är inte direkt av den mysigaste varianten utan det bjuds bland annat på några riktigt jobbiga misshandelsscener. Men det som berör mest är väl egentligen hur den nynazistiska propagandan ganska friktionsfritt kan smygas in i vardagen bland vanligt men påverkbart och sårbart folk.

Berättartekniken med klipp som man ser bakåt på fungerar ypperligt och som åskådare vill man bara ha mer, mer, mer. Och när väl det blodiga slutet obönhörligen kastas mot en sitter man där alldeles medtagen i soffan och undrar nästan vad som hände, varför det hände och vad man kan göra för att det inte skall hända igen. På riktigt alltså. Och det är väl den stora behållningen och styrkan med ”American History X” egentligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.