Krig

Apocalypse Now (redux)

8

Nu när Marlon Brando slängde in handduken för ett tag sen tänkte jag hedra honom litegrann genom att återigen se ”Apocalypse now”. Det är första gången jag ser den förlängda versionen dock, och med tanke på att det var säkert 10-15 år sen jag såg filmen för första och enda gången så minns jag inte speciellt mycket faktiskt. Inte mer än napalmanfallet och den fina Wagner-musiken till helikopterattacken, som också ackompanjeras av ett otroligt vackert rotorbladljud, visade det sig.

Iaf, filmen är i sanning en riktigt bra krigsfilm. Den minst sagt desillusionerade och krigsskadade Martin Sheen skickas ut på ett hemligt uppdrag som det visar sig lite halvjobbigt att utföra. Robert Duvall spelar den antagligen mest tokige militären som någonsin spelats in på film (kanske något utmanad av George C. Scott i Dr Strangelove dock). Och Marlon Brando då. Galen? Ja, visst. Mänsklig? Tveksamt. Konstigt? Knappast.

Coppola använder sig av ett mäktigt scenspråk som luktar lite ”Blade Runner” och andra samtida produktioner, där filmen flyter fram i ett ganska långsamt tempo till ljudet av smäktande toner. Men visst är det ändå lite för långt med 3 timmar och en kvart?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.