Äventyr

Arn – Riket vid vägens slut

4

Precis som i första filmen är handlingen brutalt reducerad i ”Arn – Riket vid vägens slut”. Man hoppar från scen till scen, snabbt och obekymrat, som om det vore det mest naturliga sättet att göra film på. Har man inte läst böckerna antar jag att man känner sig ännu mer förvirrad. Har man läst böckerna kan man åtminstone fylla i de värsta luckorna någorlunda själv, och det finns sannerligen gott om luckor.

Som en av de dyraste produktionerna i Sveriges filmhistoria undrar man lite lätt var pengarna har tagit vägen. De flesta större scener, där ändå vissa resurser krävs, försöker simulera en viss storslagenhet i början för att sedan så fort som möjligt hoppa till en lugnare scen då allt är över och Arn antingen har vunnit eller förlorat. Så det är inte bara mellan helt olika scener filmandet hoppar utan även inom samma scen så att säga. Många hopp blir det med andra ord.

Lite typiskt för filmen är också att den kanske mest dramatiska scenen är när Arns häst dödas. I det stora hela betyder denna lilla, lilla händelse egentligen ingenting, men det känns som att filmmakarna vill göra detta till i princip den viktigaste händelsen i hela filmen. Fast sen hoppar man förstås vidare utan någon större reflektion om vad som hänt.

Det känns lite torftigt också att avsluta denna hjältesaga på det sätt de gör. Istället för en skön känsla att folkungarna får det bra och att Sverige håller på att utvecklas som rike sitter man där mest med en stor tomhet. Ett lamt försök med eftertexter räcker inte.

Att Jan Guillou sladdar på sanningen när det gäller kungafamiljerna och deras ättlingar förvånar heller inte direkt, och flera händelser skiljer sig från vad historikerna tror sig veta om de olika slagen. När även Tre kronor dyker upp på flaggorna är det både en rejäl och troligen felaktig chansning att den symbolen fanns såpass tidigt som tidigt 1200-tal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.