Sci-Fi

Avatar

8

Allt James Cameron tar på verkar bli till guld. ”Avatar” lär snart springa om hans tidigare succé Titanic som filmen som spelat in mest pengar någonsin, och då gör det inte så mycket att ”Avatar” tagit åratal att göra och är bland de dyraste filmerna som gjorts (280 miljoner dollar!).

Mysigt med Sigourney Weaver i en av huvudrollerna också. Senast Cameron och hon gjorde film blev det ju mycket lyckat som alla scififantaster har koll på (Aliens 1986). Den mindre kände Sam Worthington gör Jake Sully bra, och i denna megaproduktion är det ingen som inte håller måttet.

Handlingen följer dock en standardmall så inget överraskar på den fronten tyärr. Men avatar-upplägget är lite kittlande ändå, och när allt är så välgjort och vackert tänker man inte så mycket på handlingen. Det finns helt klara flera scener som definitivt har gåshudsvarning.

Misstänker att en del trädkramare får vatten på sitt kuvert också. Filmen är tänkvärd och i högsta grad ett angeläget (och angenämt) inlägg i miljödebatten. Även om Na’vi -folkets skog är en levande, tänkande organism så kanske inte våra regnskogar är riktigt så magiska. Men att skogen hänger ihop med andra saker i vårt ekosystem tror jag inte någon kan förneka, så skövlingen som pågår är… ja, inte bra.

3D-effekterna då? Jo, de är fina att se på men inget som jag så här i efterhand känner är helt nödvändiga. Men det märks väl om jag saknar dem när den ytterst tvådimensionella hemmabion får se vad den kan klara av när DVDn kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.