Äventyr Sci-Fi

Avgrunden

8

Att James Cameron gillar svulstiga filmer är ingen nyhet. Terminator, T2, Titanic och Aliens talar sitt tydliga språk. Camerons styrka är att lyckas göra dessa filmer till bra filmer där många andra regissörer mycket möjligt skulle schabbla bort filmerna.

Gemensamt är att filmerna inte har speciellt mycket handling och ganska knapphändig (och ibland rent av torftig) dialog. Storslaget foto och pur action är dock en garant samt den där härliga känslan av något större. Vad den känslan egentligen består i är svårt att förklara, men åtminstone science fiction-filmernas scener har en häpnadsväckande närvaro.

”The Abyss” likaså. Med en handling som kan sägas vara en blandning av ”Aliens” (fast under vatten), Armageddon (det borras i båda filmerna) och Närkontakt av tredje graden (rymdvarelserna är snälla och ljusglada) skapas en intressant film som nästan är mer aktuell idag som när filmen kom 1989. Det är förstås miljöaspekten jag tänker på och som mycket av ”The Abyss” handlar om.

Skådespelarmässigt bjuds det på en god insats. Ed Harris passar bra som småbutter borrchef och hans fru spelad av Mary Elizabeth Mastrantonio (mest känd som Tony Montanas lillasyster i Scarface och som Marion i ”Robin Hood” skulle jag tro) ger bra dynamik. James Camerons favorit Michael Biehn (”Aliens”, ”Terminator” och ”T2”) är förstås med också, denna gång som psykotisk militär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.