Äventyr Drama

Barbarossa – The King

5

Rutger Hauer har inte direkt fått vara med i många kvalitetsfilmer under sin karriär. Det enda undantaget är väl den mästerliga ”Blade Runner”, men det är 30 år sen nu. Några bubblare kan väl sägas vara ”Ladyhawke” och ”Liftaren” som ändå är skapliga filmer.

Nåväl, den käre Rutger gestaltar i ”Barbarossa – the king” ingen mindre än kungen själv, Fredrik I av Hohenstaufen (1122-1190). Han hade visioner om att erövra stora delar av Europa och återupprätta det tyska kejsardömet som minsann Karl den store lyckats med under 800-talet. Det åtminstone religiösa maktcentret Rom med påven fanns självklart med i invasionsplanerna, och Italien måste därför erövras för att kunna få titeln tysk-romersk kejsare på visitkortet.

Den här filmen som är en italiensk produktion fokuserar självklart mer på det folkliga uppror som uppstod i Italien och den närmast mytomspunna motståndsmannen och krigaren Alberto da Guissano.

Filmen har självklart potential, jag gillar generellt sett historiska filmer och det är en spännande epok, men det hela blir tyvärr inte helt lyckat. Det känns som en samproduktion eller TV-produktion, och det brukar dessvärre innebära ganska oengagerade insatser från de inblandade vilket är fallet med denna film. Det är dubbat, det är segt och det är är inte alltför upphetsande. Det är dock rätt snygga miljöer och gillar man Rutger i skägg kan det funka. Barbarossa betyder som ni kanske känner till Rödskägg på italienska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.