Drama Komedi

Barton Fink

8

Åh, ”Barton Fink” är en härlig film. Med en makalös samling excentriska karaktärer har de egensinniga bröderna Coen skapat en verkligt bisarr historia.

Året är 1941. Den lovande, men numer av skrivkramp plågade, pjäsförfattaren Barton Fink lider av konstnärliga ideal när han får i uppdrag att skapa ett manus i Hollywood för en brottningsfilm. Hur skall man kunna skapa något episkt om något så banalt som brottning egentligen?

Fink (John Turturro) har tagit in på ett sunkigt hotell för att inte tappa fotfästet i det annars så glassiga Hollywood. Tapeten lossnar långsamt från väggarna och infernaliskt irriterande myggor gör tillvaron extra sur. Det är en ytterst klaustrofobisk känsla som förmedlas med flera långsamma inzoomningar och dramatisk musik.

Livet blir lite mer intressant när Fink får kontakt med granngästen på hotellet, en smått alkoholiserad försäkringssäljare vid namn Charlie (John Goodman). De bildar onekligen ett rätt omaka par, men ett visst vänskapsband skapas när de delar sina vedermödor sinsemellan över en flaska whisky. Men frågan är om allt är som det ska med Charlie egentligen?

Slutet är en slags existentiell uppgörelse där frågan väcks om hotellet i själva verket är helvetet på jorden. Något förvirrande final möjligen, men absurt vackert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.