Action Äventyr

Batman – The Dark Knight

8

”Batman begins” var en rätt så härlig filmupplevelse när regissör Christopher Nolan tog Batman till en annan, lite modernare nivå än tidigare filmatiseringar. ”The Dark Knight” toppar dock föregångaren av flera anledningar.

Ett skäl är förstås Heath Ledgers insats som Jokern, men låt mig återkomma till den. Den viktigaste orsakerna är att filmen håller en jämn kvalitet med bra tempo och handling, har duktiga skådespelare på flera positioner och överlag är riktigt skickligt producerad (foto och musik tänker jag på då, dessa viktiga hemmabiokriterier).

Michael Caine och Morgan Freeman gör fina insatser i sina biroller, precis som Gary Oldman och Eric Roberts. Oldman fungerar dock bäst i ”verkliga” filmer enligt mig. Katie Holmes tackade av någon mystisk anledning nej till denna film, och rollen gick till Maggie Gyllenhaal istället. Kan inte direkt klaga på det. Aaron Eckhart är bra men jag blir lite besvärad när Two-Face dyker upp. Även om man skulle kunna förstå att han blir galen vet jag inte riktigt om jag köper hans tolkning av detta. Känns inte helt trovärdig på något sätt. Men som White Knight of Gotham är han bra som sagt. Nu har jag väl nästan nämnt alla förutom då dräktbäraren själv, Christian Bale. Kan dock inte riktigt med att Batman måste prata som han druckit whisky och tuggat asbest i flera veckor i sträck. Men som Bruce Wayne och en tyst Batman är han helt okej.

Och sen var det då Heath Ledger. Vet inte om jag är så förtjust i att han troligen får en Oscar postumt, men jag måste samtidigt tillägga att han gör Jokern fruktansvärt bra. Han siktade enligt egen utsago på en blandning mellan Sid Vicious i Sex Pistols och Alex i ”A Clockwork Orange” när han skulle göra sin tolkning av Jokern. Svårt utgångsläge men den intressanta vinkeln att göra Jokern mer cynisk och mörkare än någonsin är svår att inte gilla. Jack Nicholsons Joker från Tim Burtons ”Batman” (1989) är jäkligt bra, men Heaths variant är snäppet vassare enligt min mening. Och scenen som sjuksköterska är obetalbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.