Action Sci-Fi

Battleship

6

”Battleship” är tydligen finansierad av Hasbro som gjorde det klassiska spelet som kanske är mer känt här med det svenska namnet Sänka skepp. En rejält påkostad reklamfilm med andra ord. Ett tämligen tråkigt spel egentligen, men den version som uppfanns av vår festförening på högskolan var betydligt roligare. Ganska säker på att det var alkoholen som avgjorde.

Nåväl, som ni förstår finns det alltså drag av sänka skepp i denna film. Men det finns mycket mer. Exempelvis aggressiva utomjordingar i hårdrocksskägg som är ute för att förinta oss. Bara det liksom.

”Battleship” kan sägas vara en blandning av Independence Day och Transformers, och möjligen även lite ”Space Cowboys” när krigsveteraner kallas in när det 70-åriga slagskeppet USS Missouri blir tvingat att kasta ankar för slutstriden.

Skådespelarinsatserna är ojämna. Taylor Kitsch (John Carter) i huvudrollen som officeren Alex Hopper som alltid hamnar i trubbel men med någon slags omedveten charm ändå klarar sig tillhör de sämsta i ensemblen. Liam Neeson spelar butter amiral i en trist roll som dessutom har en vacker dotter (självklart) som av oklara skäl kärat ner sig i Alex. Det finns en Hopper till, nämligen brorsan Stone Hopper spelad av Alexander Skarsgård. Han verkar ta sin karaktär rätt seriöst, vilket ingen annan verkar göra direkt.

I en scen när någon levererar ännu en stel oneliner replikerar faktiskt en annan: ”Vem pratar egentligen så?”. Så viss självdistans existerar helt klart, och man får försöka se mellan fingrarna i sin kritik när det gäller skådespel och manus och istället försöka uppskatta dess underhållningsvärde.

Gillar man sci-fi som jag gör är det heller inte så svårt faktiskt. Historien är i all sin enkelhet kittlande, och även om det ibland blir lite Armageddon-klass på svulstigheten är det helt ok.

One Reply to “Battleship

  1. Är fortfarande chockad att Borps 6-1 sänka skepp blev en succe… ;) Men så var ju alla i 96 versionen specielle!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.