Komedi

Big Lebowski

9

”The Big Lebowski” är ytterligare ett litet mästerverk vi får tacka bröderna Coen för. Det man alltid kan förvänta sig av i deras filmer är schysst dialog och härlig humor. Jeff Bridges är formligen lysande i rollen som den flummige ”The Dude” och John Goodman är faktiskt minst lika bra som den något överaggressiva Walter Sobchak. Detta mycket märkliga par har i princip två saker gemensamt: de bowlar och säger fuck väldigt ofta. En ganska intressant iakttagelse är dock att ”The Dude” faktiskt inte bowlar någon gång i filmen!

”The Dude” dricker en hel del White Russian och röker gräs och glider fram i tillvaron, men blir otäckt nog inblandad i en kidnappningshistoria mest på grund av att en snubbe pissade på hans matta. Lite otippad anledning, men nu var det ju faktiskt så att mattan förhöjde stämningen i rummet.

Peter Stormare spelar en av de nihilistiska misstänkta kidnapparna, som också spelar i ”techno-pop”-bandet Autobahn. Parodin på Kraftwerk är ganska rolig, schysst titel har de på sitt album också: Nagelbett!

Det finns även en del kopplingar till bröderna Coens tidigare filmer, framförallt från Fargo (Stormare/Buscemi och pannkakor bland annat), som den oberservanta åskådaren kanske kan identifiera.

I alla fall, ”The Big Lebowski” är en mycket rolig film där de flesta har mer eller mindre hysteriskt komiska repliker. Dock finns det en del svackor här och där som drar ner betyget. Men det är helt klart en favoritfilm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.