Barn & familj

Bilar

8

”Bilar” är historien om Blixten McQueen, en snabb men lite omogen racerbil. Han är nära att vinna Pistongcupen, bara ett avgörande race återstår. Men när Blixten är på väg till racet strular det till sig, och han hamnar i den lilla staden Kylarköping utan att kunna ta sig därifrån. Eller ja, det är faktiskt som så att han faktiskt inte vill bara dra därifrån då staden visar sig innehålla en hel del sköna typer som kommer att bli Blixtens vänner.

Vi har Bärgarn, en dumsnäll lite korkad bärgningsbil som alltid ställer upp. Sally, en nätt Porsche som det så småningom hettar till med. Italienaren Luigi, däckspecialisten som till slut bortser från det faktum att Blixten inte är en Ferrari. Doc Hudson, den gamla amerikanaren som förr var den bästa av racerbilar men som nu lever i skymundan av sitt tidigare liv. Och så vidare.

Filmmakarna har lyckats göra en rätt så charmig film men med uppenbart ganska gamla amerikanska värderingar (läs dammiga könsroller exempelvis). Och det är väl det som gör det hela lite sunkigt och drar ner betyget. Men det är mycket fart och fläkt och Pixar har definitivt gjort en snygg film.

De skönaste scenerna får nog sägas vara när Bärgarn och Blixten är ute för att välta traktorer och när Guido, den lilla underskattade gaffeltrucken, gör världens snabbaste däckbyte i det avgörande racet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.