Drama

Bänken

8

Dansk film som hamnar i filmsamlingen brukar mestadels innehålla ganska brutalt våld och knark. Och Mads Mikkelsen förstås. ”Bänken” innehåller dock inte Mads, men dock en del våld och mycket öl.

Det hela kretsar kring alkoholisten Kaj som hankar sig fram i tillvaron med diverse ströjobb. Han och hans a-lagskompis får en dag möjlighet att passa en ung kille på gården, och Kaj märker ganska snart, trots mer eller mindre konstant fylla, att det är något väldigt bekant över pojkens mamma.

Filmen tar upp stora och hemska samhällsproblem: kvinnomisshandel, alkoholism, fattigdom, psykiska problem och barn som far illa. Det hela gestaltas på ett mycket vackert sätt och kärlek sipprar fram när det värsta ruset lägger sig. Trots alla motgångar finns hopp om en bättre framtid.

Skådespelarna är fantastiskt duktiga med mycket avskalat och ärligt skådespeleri, och det råder inget tvivel om att ”Bänken” är en riktig kvalitetsfilm.

Filmen är tydligen tänkt av regissören Per Fly att starta en trilogi, där ”Arvet” och ”Dråpet” är de efterföljande filmerna. Dessa måste definitivt kollas upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.