Thriller

Boy A

8

”Boy A” är en riktigt stark film som behandlar ett mycket otäckt ämne, nämligen ungdomsbrottslighet. Vi snackar inte om snatterier och andra mer oskyldiga hyss nu utan mord där förövarna inte ens lämnat mellanstadiet.

Det är en brittisk film och Storbritannien har drabbats av flera illdåd på senare år där väldigt unga barn farit illa och där också gärningsmännen är barn.

Handlingen kretsar sig kring Jack som numera är en frigiven barnmördare (i dess båda tolkningar). För 14 år sedan dödade han och en 10-årig kamrat en ung flicka. Ett relativt oprovocerat och i högsta grad onödigt brott men som naturligtvis får grava konsekvenser för alla inblandade.

Jack måste nu lära sig att handskas med livet utanför fängelset. Jobb, flickvän, vänner, fritid. Allt är nya företeelser för den i princip nyfödde Jack. Till hans hjälp har han en mentor som hjälper honom i det skyddsprogram som är nödvändigt för en sån som Jack. Det finns en uttalad hotbild från grupperingar i samhället som inte kan acceptera det brott som Jack är dömd för. Och kommer Jacks bakgrund ut spolieras hans liv garanterat igen.

Som ni märker är den stora frågan om det någonsin går att förlåta och gå vidare från alla sorters handlingar. Kan man med goda gärningar rättfärdiga sig själv till den grad att eventuella onda handlingar suddas ut? Är man värd en andra chans?

Andrew Garfield i huvudrollen är lysande. Han gör ett ytterst sympatiskt porträtt av en missförstådd, hårt prövad ung man som försöker välja att leva trots svårigheterna till ett normalt liv.

En ytterst sorglig och olycklig berättelse, men samtidigt en väldigt vacker skildring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.