Skräck

Bram Stoker’s Dracula

8

Francis Ford Coppolas version av Dracula-berättelsen osar av gotik och erotik. Det är i grunden en vacker skildring där kärleken är evig och vampyrens karaktär mångfacetterad (även om blodets makt gör att de tenderar att upplevas som onda snarare än olyckliga).

Scenografin och kostymerna är som sagt mycket gotiska till utseende, vilket säkert gör en och annan svartrockare (och även synthare) smått knäsvag. Musiken är också väldigt bra.

Skådepeleriet är dock svajigt. Fantastiskt bra spel av Gary Oldman, stundtals lysande av Anthony Hopkins men på gränsen till överspel lika ofta och Keanu Reeves lika träig som vanligt. Winona Ryder är vacker som en dag som vanligt och även den andra tjejen, Lucy, är duktig. Den gamle sångaren Tom Waits är gör den smått mentalsjuke Renfield riktigt bra.

I slutändan är det alltså Oldman som gör den här filmen riktigt spektakulär tillsammans med Coppolas rutinerade och fascinerande regi. Att det är en väldigt fängslande legend handlingen cirklar kring hjälper naturligtvis till också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.