Äventyr

Braveheart

8

Som upppladdning och lite inspiration till vår bröllopsresa till Skottland valde vi att återigen se ”Braveheart” som ju bjuder på en hel del historia och fantastiskt vackra vyer av detta land.

Man bör dock var medveten om att det skruvas på fakta i filmen. Exempelvis så dog Wallace innan Isabella av Frankrike ens gifte sig med Edvard II, hon var vid dödsfallet dessutom bara 10 år (i filmen har dessa ett romantiskt förhållande!). Att filmmakarna ändrade namn på William Wallaces första kärlek och fru som i filmen heter Murron berodde på att de inte ville bli för lika Robin Hood. Wallace riktiga fru hette nämligen Marion.

Men nog om detta, vill man lära sig historia finns det naturligtvis bättre källor än en underhållningsfilm. För det är verkligen vad ”Braveheart” är. Visst kan man ha synpunkter på det stundtals pompösa och pretantiösa men det uppvägs enkelt av den dramatik, romantik, humor, undersköna miljöer och underbar musik som filmen bjuder på.

Jag skulle vilja säga att ”Braveheart” är bland de bästa kostymfilmerna som har gjorts, kanske den bästa. Den fungerar fullkomligt fenomalt i alla fall som en stunds underhållning, och att den nästan är tre timmar lång märks inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.