Äventyr

Bröderna Grimm

6

En film i de gotiska sagornas förtecken har ju vissa förutsättningar om man nu är lagd åt det hållet. Men med Van Helsing i färskt minne skall man inte hoppas på för mycket förstås. Det går att misslyckas med det mesta, bara man försöker tillräckligt mycket (som uppenbart ”Van Helsing”-regissören försökte med och ”lyckades” med).

Så, vad har ”Bröderna Grimm” att erbjuda då? Jo, det är en berättelse som blandar verklighet med… eller ööh… som blandar saga med saga kanske man kan säga. Bröderna, som visar sig vara ett par luriga charlataner som fejkar sagomonster lite överallt för att sedan övervinna dessa och bli bygdens hjältar, hamnar helt plötsligt i en riktig saga (om ni förstår vad jag menar). Och handlingen funkar ganska bra tycker jag.

Jag är dock inte helt övertygad om att Matt Damon och Heath Ledger egentligen borde vara med i den här filmen, men vad som är fel med dem är inget jag riktigt kan sätta fingret på. Lite allmänt tråkiga kanske. Peter Stormare, som den eldige Cavaldi, fungerar dock som den som vanligt lite tokige karaktären. Peter håvar naturligtvis in pengar och hans karaktärer brukar ju vara ganska uppskattade inslag, men det är lite jobbigt när man sitter och tänker tokig, rysk kosmonaut så fort man ser (eller snarare hör) honom.

I alla fall, ”Bröderna Grimm” är en helt okej rulle som nästan är i paritet med den liknande Sleepy Hollow (som emellertid vinner på poäng för att den har Johnny Depp). Terry Gilliam bakom kameran brukar kunna leverera (snyggt foto filmen igenom exempelvis), dock utan att man blir alltför engagerad denna gång…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.