Drama

Brokeback Mountain

8

Med nästan skräckfull förväntan satte man sig ner för att kolla på detta homo-verk som många så fullständigt har ratat. Jag är dock inte speciellt gay-fientlig, inte alls faktiskt, så jag räknade inte med att bli äcklad på något vis.

Det man fick se var emellertid så långt ifrån homofobernas beskrivningar man kunde komma. Ärligt talat så finns det i princip bara en sexscen i hela filmen och det är knappast några närbilder att tala om. Nä, vad det egentligen handlar om är en längtan till något eget, ett eget ”Brokeback Mountain”, dit man kan dra sig tillbaka till och där man inte behöver vara någon annan än sig själv. Det är i sanning en rätt fantastiskt kärlekshistoria som spelas upp, inte helt utan dramatik som sig det sig bör, men det är ändå en fin känsla som förmedlas.

Efteråt har man mest en känsla av stillhet, inte minst för det stundom andlösa fotot över de vackert storslagna vyerna. När det gäller skådespeleriet är det mycket stabilt levererat av två av Hollywoods unga guldgossar; Heath Ledger (A Knight´s tale) och Jack Gyllenhaal (Donnie Darko). De försmådda kvinnorna, i synnerhet Michelle Williams som Alma, är också mycket bra. Randy Quaid som den buttre ranchägaren kände jag faktiskt inte igen ens, han hade gått upp rejält sen jag senast noterade hans närvaro i Independence Day och King Pin och det var ju ett tag sen.

Regissören Ang Lee har alltså lyckats med sin ”Brokeback Mountain”, och med all sannolikhet är ramaskrien bra mycket högre i USA än i Europa över att två killar är ihop. Men det behöver vi väl knappast bry oss om, vi som inte har mycket till övers för intolerans och allmän dumhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.