Komedi

Bus Stop

3

”Bus Stop” är en komedi från 1956 med Marilyn Monroe som den lysande stjärnan. Fast det var hennes motspelare Don Murray som blev Oscarsnominerad för sin långfilmdebut. Så här 56 år senare kan man undra varför eftersom det är mycket överspel på den killen, men det var väl usel konkurrens det året antar jag. Inte världens lättaste rollkaraktär heller kanske.

Den unge och ytterst oborstade cowboyen Bo (Murray) utan någon direkt världsvana tar bussen till en större stad för att delta i en rodeo-tävling. Han fantiserar också om att träffa sin drömkvinna, och denna ängel uppenbarar sig självklart i Marilyn Monroes karaktär Cherie. Hon jobbar på en bar som någon form av sällskapsflicka som ser till att cowboys dricker mycket sprit.

Bo bestämmer sig för att gifta sig med Cherie oavsett vad hon tycker. Och hon är inte speciellt förtjust i Bos gorillafasoner utan vill hellre ha en mer sofistikerad tillvaro. För att ta ett exempel tycker Bo att Cherie skall få välja vilken hushållsmaskin hon vill som bröllopspresent. Jag hoppas att filmmakarna bara vill provocera med det, men jag inte så säker på det eftersom vi snackar amerikanskt 50-tal.

Det som är värst med ”Bus Stop” är dock moraliserandet på slutet. När paret trots tidigare trubbel ändå ger förhållandet en chans är det inte att Bo är en riktigt ohyfsad karl utan Cheries bakgrund och det faktum att hon haft flera pojkvänner tidigare som helt plötsligt blir knäckfrågan. Riktigt dammigt och pinsamt att se år 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.