Thriller

Cape Fear (1991)

7

”Cape Fear ” från 1991 är en remake av Martin Scorsese på 1962 års version. Eller om det är så att man kikat mer på novellen denna gång för det är helt klart vissa skillander filmerna emellan. Ganska små, men ändå.

Som Max Cady, skurken, i den här versionen ser vi Robert De Niro som onekligen är en av världens bästa skådisar. Han är också väldigt ofta med när Scorsese är i farten; ”Taxi Driver”, Raging Bull och Goodfellas för att ta några lyckade samarbeten.

Handlingen är något mer fördjupad i denna version vilket jag tycker är en klar fördel. Det är lite mer komplexa karaktärer vilket i detta fall iofs leder till att man faktiskt står lite mer på busens sida. De har nämligen gjort den terroriserade familjens medlemmar mindre sympatiska helt enkelt. Fadern har som försvarsadvokat undanhållit fakta som kunde hjälpt Max vid rättegången, i originalet vittnade han bara helt korrekt mot Max. Frun känns väldigt labil och dottern, ja, vad skall man säga. Det är Lolita-varning på Juliette Lewis helt klart och en av filmens absolut starkaste scenerna är när den mycket äldre Max Cady förför/leker med dottern.

Kanske att Max Cady känns lite för galen emellanåt men klart sevärt.

Lite kul också att originalfilmens storstjärnor Robert Mitchum, Gregory Peck och även Martin Balsam är med i denna version, i små biroller denna gång men ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.