Drama

Capote

8

”Capote” handlar om den något excentriske och uppenbarligen självupptagne Truman Capote som är en av USAs främsta författare med bland annat Breakfast at Tiffany’s på sitt samvete. Filmen bearbetar händelserna vid tillfället då Capotes bok ”In cold blood” blir till, en non-fictional roman om ett blodigt vansinnesdåd i en liten håla i Kansas.

Dramat koncenteras mycket på Capotes märkliga självbild. Han uppfattar sig ofta själv som offer när det i själva verket är personer i hans närhet som borde få tröst eller visad uppskattning. Capotes egendomliga vänskap som uppstår med en av de dödsdömda mördarna är ett bra exempel. Man kan inte undgå att stundtals känna mer sympati för mördaren än för författaren då han på ett mycket obehagligt sätt lismar sig in under skinnet på människorna i hans omgivning.

Truman Capote skulle nog däremot vara mycket intressant att möta med hans gayiga uppenbarelse, pipiga röst och hans vad det verkar totala avsaknad av empati. Han kan inte haft det helt lätt att vara öppet homosexuell under 50- och 60-talets USA, men å andra sidan verkade han inte bry sig så mycket om det eftersom han var upptagen med att tänka på och framhäva sig själv hela tiden.

Philip Seymour Hoffman spelar Truman Capote med bravur i denna vemodiga film, och regissören Bennet Miller långfilmsdebuterar på ett mycket elegant sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.