Drama

Children of glory

6

Lagom till 50-årsjubileumet kom “Children of glory”, en film om den ungerska revolten 1956 mot den sovjetiska ockupationen.

Filmen kretsar sig kring Karcsi, en vattenpolospelare i det ungerska landslaget och Viki, en kvinna i motståndsrörelsen. Kärlek mellan dessa uppstår och tillsammans utkämpar de en kamp mot ryssarna. Den ena i bassängen och den andra på gator och torg.

Det kan väl i ärlighetens namn sägas att filmen är mer viktig som en historisk tankeställare (även om händelser och karaktärer är fiktiva) snarare än att det rör sig om lysande filmskapande. Jag tycker inte att det riktigt blir så bra som det kunde bli och vissa scener är skakiga. Men som sagt, för Ungern är det ett viktigt avsnitt i dess historia.

Det ungerska vattenpololaget har stolta traditioner och att vinna OS i Melbourne 1956 var en högst rimlig målsättning. Men revolutionen och oroligheter störde förstås laget. Under OS utspelades också den mest berömda vattenpolomatchen i sportens historia. Ungern mot Sovjetunionen, 4-0 till Ungern och ett slagsmål startade där en ungersk spelare först slogs ner av en ryss. Matchen går under namnet ”The Blood in the Water Match”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.