Drama

Citizen Kane

7

När man beaktar det faktum att filmen är 70 år gammal är manuset och dess repliker häpnadsväckande vassa. Berättartekniskt är denna film långt före sin tid, och det är nog det som gör att filmen rankas som en av de bästa någonsin. Filmen slog ned lite som en bomb i Hollywood också, där Orson Welles gör ett mycket excentriskt och kanske inte helt smickrande porträtt av en fiktiv mediebaron, Charles Foster Kane, men som många ansåg vara en direkt passning till dåtidens tidningsmagnat, William Randolph Hearst.

Orson Welles vara bara 25 år när han skapade denna film vilket i sig är ”En sensation” (som förövrigt är filmens svenska titel), men några år tidigare fick den amerikanska radiopubliken upp ögonen (eller öronen) för denna talangfulle unge man. Det var då han skrämde upp hela USA med sin radioversion av ”War of the Worlds”. I ”Citizen Kane” finns också en gliring till denna episod i repliken ”Don’t believe everything you hear on the radio”.

Något som fascinerat massor av filmkritiker är vad själva ordet som Kane säger innan han dör har för egentlig betydelse (vilket också faktiskt filmen handlar om). En teori sägs vara något så ekivokt som en anspelning på William Randholps Heart´s älskarinnas klitoris. Man kan förstå att killen var upprörd och ville få filmen stoppad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.