Komedi

Coffee and Cigarettes

7

”Coffee and cigarettes” är mer en konceptuell film än en spelfilm. På skrivbordet är det en kul idé, olika slags folk möts över en kopp kaffe och röker lite samtidigt som de språkar om ditten och datten. Den som letar efter en handling lär inte lyckas med andra ord. Däremot vävs de olika scenerna ihop lite smått (förutom just kaffet och cigaretterna då) när vissa namn och händelser dyker upp i olika, skilda dialoger.

Rollistan består av en diger samling intressanta skådespelare och musikprofiler som alla i princip spelar sig själva. Filmen består av ett tiotal scener, där vissa inte helt otippat är bättre än de andra. Mina favoriter är helt klart Iggy Pop och Tom Waits diskussion (eller kvasi-diskussion kanske) om att de slutat röka, Alfred Molina som ihärdigt hävdar att han hittat släktband med en snubbe, Roberto Benigni i den kanske mest skruvade scenen i inledningen, och Cate Blanchett som med sitt skådespel och närvaro lyfter filmen lite extra. Bill Murray spelar en rätt kul karaktär också. Utöver det finns en del intressant och underhållande dialog, men det tänder aldrig riktigt till enligt min mening.

Jim Jarmusch, som bland annat regisserat den vackert lågmälda ”Ghost Dog”, får alltså inte riktigt till det, men ”Coffee and cigarettes” är ändå sevärd i all sin enkelhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.