Thriller

Collateral

7

2004 var året då Jamie Foxx slog igenom på allvar. Dels som Ray i filmen om den legendariske musikern Ray Charles, men också som taxiföraren Max i ”Collateral”.

Som bad guy Vincent ser vi ingen annan än Tom Cruise, och det är ovanligt att se honom i annat än hjälteroller. På rak hand kan jag bara komma på hans roll som den skruvade agitatorn Frank i Magnolia som han inte spelar hjälte.

Nåväl, tillbaka till ”Collateral”. Det blir en underlig kväll för taxiföraren Max. Först kör han en åklagare som är mitt uppe i ett viktigt mål, lite senare kör han en lönnmördare. Tror ni att det finns en koppling tror ni rätt, även om den faktiskt är slumpmässig. Det dyker upp ett antal sammanträffanden och situationer som gör att handlingen korsas, men som också naggar trovärdigheten lite i kanten. Men jag kan förstå att filmmakarna vill göra det lite extra spektakulärt när de har chansen.

Det är intressant att se hur Max anpassar sig till situationen längs resans gång. Först fullständigt skräckslagen och paralyserad, men sen sköter han sig riktigt bra för att vara en taxiförare.

Roligaste replik i filmen är ”Jag trodde du var längre.” som är tänkt att levereras till Vincent (Tom Cruise är hela 1,70 hög) men som istället går till Max (Jamie är i alla fall 1, 75).

Regissören Michael Mann (Heat) är gammal taxiförare själv dessutom, så han gav säkert Jamie några extra bra tips. Det är välspelat men lyfter inte till de högre nivåerna tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.