Äventyr Barn & familj

Coraline och spegelns hemlighet

8

”Coraline” skulle man ju kunna tro att det är en ren Tim Burton-produktion, men så är det inte. Han är faktiskt inte ens inblandad. Däremot är det Henry Selick som gjort den som tillsammans med Burton skapade den lysande A Nightmare Before Christmas. Upphovsmannen till Coraline är Neil Gaiman som kanske är mest känd som serieförfattare och pappa till bland annat Sandman. Men Coraline är tydligen en bok han skrev till sina döttrar.

Det är en gothisk saga, helt i linje med mina preferenser. Visuellt är filmen ett mästerverk, och handlingen bjuder på en hel del dramatik. Som krydda i filmen dyker det även upp några underbart udda karaktärer, alla med sina egenheter. Trapetskonstnären, den fullständigt tokige Mr Bobinsky, får nog anses vara favoriten.

Det finns paralleller till Alice i Underlandet, det är bland annat en liten dörr som leder Coraline till ett alternativt universum där precis allt är annorlunda och trevligt till en början, men där händelserna till slut går överstyr kan man kanske säga.

Det är ingen direkt rolig saga. Vissa scener är om inte skrämmande i alla fall inte lämpliga för låt säga min son (2,5 år) som möjligen fick sig en dos spindelfobi på köpet (det kanske märks om några år). Socialstyrelsen får väl spärra in mig som straff. Men ta det som en varning att ”Coraline” inte direkt är en familjefilm för alla.

Filmen finns som 3D också, men än så länge erbjuder inte hemmabion sådana faciliteter så jag fick nöja mig med 2D. Men det kan definitivt vara vackert det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.