Drama

Dansar med vargar

8

”Dansar med vargar” kvalar definitivt in som en mastodontfilm med sina 3 timmar och 47 minuter. Men faktiskt så tycker man den inte är speciellt lång när man väl sitter där. Vyerna i filmen är direkt storslagna och lugnet är påfallande. Vemodigt och sorgligt många gånger, men alltid vackert. Långsamt och med tålamod bygger Costner upp en episk berättelse där själva närvaron i naturen är det centrala. Något jag gärna vill framhäva är också den underfundiga humorn i filmen, inte minst mellan indianerna.

I alla västernfilmer så verkar det oundvikligt att peka ut sidorna, vita eller indianer, som good guys/bad guys. I ”Dansar med vargar” menar jag att det faktiskt är ganska öppet. Trots vänskapsbanden som knyts mellan John Dunbar och sioux-indianerna finns det ändå en känsla av hot i luften. ”Kicking Bird” ser både en vän i Dunbar men också en vit som kan ge information om de vita. Att det enbart handlar om ett utnyttjande fram och tillbaka är att gå för långt att påstå men undertonerna är tydliga i vissa scener. Dock så utmålas de flesta vita soldater som antingen fullständigt galna eller allmänt korkade så att Kostner står på indianernas sida är rätt så uppenbart.

Förövrigt, säga vad man vill om Kevin Costner men dålig skådis är han inte. I exempelvis JFK och The Untouchables är han mycket bra, sen att han som regissör satsat på helt tokiga filmer som ”The Postman” och ”Water World” må vara hänt. I ”Dansar med vargar” passar han klockrent (liksom den övriga ensamblen).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.