Äventyr Krig

Das Boot

8

Wolfgang Petersen har i sin karriär ganska mycket att skämmas för. ”Air Force One”, Troja, ”A Perfect Storm” och ”Outbreak” är inga direkta höjdare nån av dem utan snarare exempel på hjärndöda bagateller som absolut ingen skulle sakna om de inte existerade. ”Das Boot” är dock definitivt tillräckligt bra för att Wolfgang ändå skall kunna känna sig riktigt stolt.

Att filmmakarna lagt ner mycket tid på att få till en autentisk u-båtsmiljö råder inga tvivel om. Alla rörelser bland mannarna på båten och rekvisitan som används känns väldigt äkta i alla fall (ubåtsnördar hittar säkert något att klanka på dock om de bara vill).

”Das Boot” har också brilliant musik som ju de flesta känner till, om inte annat efter alla eurodiscomixarna som härjade på 90-talet.

Tyvärr finns ”Das Boot” bara i Dolby Digital 5.1 med dubbning på engelska. Eftersom tyska är ett bra mycket coolare språk samt i detta fall originalspråket valde jag dock utan någon längre betänketid den versionen och fick klara mig med vanlig Dolby Surround. Tycker att ljudeffekterna funkade ganska bra ändå i soffan med dova sjunkbomber och sköna u-båtspling.

Tydligen tackade Rutger Hauer nej till huvudrollen för att han skulle medverka i ”Blade Runner”. Inget dumt val alls, även om han säkert skulle funka som tysk ubåtskapten han också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.