Drama Thriller

De 400 slagen

7

François Truffauts debutfilm ”De 400 slagen” med självbiografisk grund startade det som kallades den franska nya vågen. Det var filmer med existentiella teman, långa tagningar och scener från ”verkligheten”.

Denna film handlar om unge Antoine som klassas som synnerligen problematisk av såväl föräldrar som lärare. Han hamnar ofta i trubbel, men samtidigt är i synnerhet hans mor och lärare väl hårda mot honom. Någon kärlek och förståelse existerar inte. Hans ansträngda förhållande till sin mor leder till slut att han skickas till uppfostringsanstalt.

”De 400 slagen” är en väldigt estetisk film som så många andra franska filmer från denna tid. Svartvitt, minimalistiskt och tämligen dramatiska närbilder. Att det är ett skickligt hantverk råder inget tvivel om, att filmen är närmare 60 år är inget jag tänker på.

Jean-Pierre Léaud som spelar Antoine är förutom väldigt bildskön mycket passande i rollen som den hunsade och oförstådde tonåringen. Jag hade dock hoppats att filmen skulle gripa tag i mig något mer, men samtidigt är det väldigt bra ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.