Drama

De andras liv

9

Ahh, detta Stasi. Kommer ihåg när vi lyxade till det en gång på en av våra öststatssemestrar i min ungdom med att sova på lyxhotell i Östberlin. Året var väl kanske 1986, och mamma informerade mig om att vårt hotellrum med all säkerhet var buggat. Sen sprängdes muren åt helvete några år senare och det karvades nog fram en och annan extra kabel både här och där kan jag tänka mig.

I ”De andras liv” får man följa en Stasi-agent runt 1980 som har som uppdrag att avlyssna potientiella regeringskritiker för att avslöja dessa som samhällshot. På denna tid var det minsann av högsta vikt att alla i DDR levde som sant trogna kommunister, annars kunde det gå illa. Har en känsla av att även om Stasi kanske inte bokstavligen sköt ihjäl alla, i ärlighetens namn ganska passiva, ”upprorsmakare” så knäckte de åtminstone livslusten hos berörda vilket inte sällan slutade i självmord. Tydligen låg DDR i självmordstoppen med Ungern vilket visar att det inte gick så särskilt bra för länderna bakom Warszawapaktens murar.

För att återgå till filmen så blir Stasi-agenten lite väl involverad i just en familjs öde, och detta får både bra och dåliga konsekvenser för alla inblandade.

Det är skådespeleri i världsklass i ”De andras liv”och handlingen är intelligent och berörande. Anar också att det med ett namn som regissören ligger inne med, Florian Henckel von Donnersmarck, är svårt att misslyckas här i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.