Äventyr

De förlorade barnens stad

8

Jean-Pierre Jeunet upprepar i ”De förlorade barnens stad” sitt mycket bisarra filmmanér som man så väl känner igen från ”Delicatessen” och senare även i Alien 4. Miljöerna osar av denna slags retrofuturistiska stil som är så fantastisk vacker.

Var lite oförsiktigt i början och såg de första 10 minuterna dubbade till engelska men tänkte att så kan det ju inte vara. Och mycket riktigt finns det också ett fransk originalspår på skivan som otäckt nog alltså inte är default-spåret. Dubbad film är en styggelse förstås.

Handlingen kretsar kring en galen vetenskapsman som har byggt upp en organisation för att kidnappa stadens barn och stjäla deras drömmar (han är oförmögen att drömma själv nämligen). Denna vetenskap är eminent spelad av Daniel Emilfork och hans karaktär går ingen oberörd förbi. Vilken utstrålning och spektakulärt utseende denna man hade (han dog tyvärr 2006).

Den övriga ensemblen med Ron Perlman och Jeunets personliga favorit Dominique Pinon håller också hög klass.

Även om inte kostymerna är alltför burleska i denna film är det ändå modeikonen Jean-Paul Gaultier som står för dessa. Han fick ju även äran att designa kläderna till The Fifth Element senare.

Filmen är möjligtvis lite förvirrande i början, men den tar sig och det är ett sant nöje att få ta del av denna vackra saga som innehåller mycket vänskap, besynnerlig humor och enastående miljöer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.