Western

De sju slår till igen

3

Jag följer upp 7 vågade livet med De sju rider igen (”Guns of the Magnificent Seven”) som jag trodde var film nummer två bland Magnificent Seven-filmerna. Det visar sig vara film tre, och därmed har jag inte tvåan (men väl ett, tre och fyra). Nummer två verkar bara finnas på DVD i en box vad det verkar dessutom.

Nåväl, det är inget man behöver reflektera över speciellt mycket. Filmerna är ytterst fristående. En skillnad från första filmen är att ledaren Chris numera spelas av George Kennedy. Han är lite tjockare och har definitivt mer hår än Yul Brunner. Inte lika karismatisk dock, och det gäller väl hela filmen egentligen. Alla medverkande känns rätt trista ärligt talat.

Filmens upplägg är snarlik tidigare film. Ett gäng (blir ni förvånade om jag säger att de är sju till antalet?) behöver sättas ihop för att befria en mexikansk frihetskämpe. Filmen har en lång raksträcka fram till den slutliga uppgörelsen, men den går förstås bra. Samma antal döda som i första filmen, fyra av sju.

Det är ganska kul att se den ytterst dåliga koreografin i actionscenerna, där det ofta är som så att det blir en paus innan exempelvis en gubbe skall ramla av en häst eller bli skjuten eller både och. Sen att inget blod uppstår alls verkar vara någon form av censur (om de nu inte glömde att det borde bli blod om man skjuter någon).

De försöker sig på lite krystad ras- och krypplingsfilosofi (alla har samma värde blablabla) men lyckas sådär med det.

En lite udda detalj är också att de introducerar en historisk verklig figur i filmen också, ingen mindre än Emiliano Zapata i tioårsåldern. Det, ni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.