Thriller

Den sista färden

7

”Den sista färden” är en klassiker som undgått mig väldigt länge. När den väl gick på TV så tog jag dock chansen.

Filmen är en rå och mycket olycksbådande skildring av fyra mäns kanotweekend som urartar totalt. Någonstans i Amerikas ödemarker skall männen paddla ner för en flod vars omgivning snart skall bli sjö alltihopa. Det är alltså mer eller mindre sista chansen, och således den sista färden. Att resan skulle bli så blodig och hemsk och för vissa också det sista de gör i jordelivet hade de emellertid inte räknat med.

Mycket bra skådespel av Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty och Ronny Cox som spelar de fyra vännerna.

Musikstycket ”Dueling Banjos” har blivit något av filmens signum och trots namnet är det faktiskt en banjo och en gitarr som duellerar (iaf i filmen). Filmens banjokille dyker minsann upp 31 år senare som banjospelare i Tim Burtons Big Fish också!

Så här i efterhand har jag bara en liten invändning eller kommentar om det kanske inte helt politiskt korrekta framställandet av människorna i den amerikanska obygden. Den syn som filmmakarna tilldelar folket på landet såsom inavlade rednecks är ganska ohälsosam och kan naturligtvis ”bekräfta” en massa fördomar när det görs helt utan humor eller möjlighet för motparten att uttrycka sig på något vettigt vis. ”Den sista färden” är utan tvekan väldigt främlingsfientlig och med vetskapen om att många av skådisarna verkligen var lokala förmågor kan man undra om de så här i efterhand är speciellt nöjda att själva bli framställda på detta sätt.

Men ur filmmässig synvinkel är dock detta oberäkneliga hot som dessa människor står för det som gör filmen såpass ruskig, och därmed bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.