Action Äventyr

Den siste samurajen

8

En sådan här film förväntar man sig skall vara äckligt pro-USA och allmänt Hollywood-aktig. Det är den inte.

Visst är Tom Cruise en heroiskt kämpande och skräddarsydd hjälte med välformulerade svar på tal på allt, och han har kanske några klichéartade repliker. Storyn är ju ganska förutsägbar dessutom, men det undgår negativ kritik från min sida denna gång. Detta pga av att filmen inte nödvändigtvis försöker uppnå en historisk korrekthet, filmen är snarare att betrakta som en saga, och sagor får vara förutsägbara. Finns det något historiskt korrekt förresten? Att samurajerna dog ut är kanske inte så konstigt med en modernare livstil framväxande, och att kejsaren var vek kände jag till. Att Japan tog hjälp av USA i olika sammanhang är ju inte heller någon nyhet, men är den sista samurajen på något sätt verifierad? Antagligen inte.

Som sagt, filmen hade säkerligen tjänat lite på att byta ut Tom Cruise. Inte för att han är dålig, utan för att han är Tom Cruise. Visst är det så att man ofta tycker att de riktigt bra filmerna som verkligen berör inte har de mest kända skådisarna.

Ken Watanabe, som spelar samurajhjälten Katsumoto, måste ju helt klart vara Japans svar på Robert de Niro. Samma intensiva blick, skägg, ja, till och med ett födelsemärke noterades. De japanska skådisarna gjorde förövrigt ett mycket stabilt jobb överlag.

Regissören Zwick var en ny bekantskap för mig, även om jag noterade på IMDB att han producerat några filmer man sett iaf. Tycker att han gjorde en bra insats.

Stämningen i filmen är behaglig, till och med när huvuden rullar. Allt genomförs med en filosofiskt poetiskt tanke som uppskattas. Och musiken lyfter filmen helt klart på en del partier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.