Drama Thriller

Departed

8

Jag kan säga mycket gott om ”Departed”. Denna dramathriller har en intrikat och spännande handling, blytung dialog, snyggt foto och några av de bästa skådespelarna i Hollywood. Sen har Martin Scorsese lagt sin magiska hand på regissörskapet. Då är väl allt frid och fröjd? Både ja och nej. Ja, som i att det är en riktigt bra film som är mycket värd att se. Nej, som i att ”Departed” faktiskt ”bara” är en remake av en ännu mer briljant film från Hong Kong, nämligen Infernal Affairs.

”Departed” vann ett par tunga Oscars och fick självklart stor uppmärksamhet, medan originalet levt lite i skymundan. Kan tyckas oförtjänt, men som sagt, ”Departed” är en riktigt bra film som adapterat förlagan skickligt. Om jag skall säga något illa om den är att filmen kan upplevas något rörig stundtals.

För att komma till rätta med den ökande kriminaliteten i Boston iscensätter polisen med chef Queenan (Martin Sheen) i spetsen ett program där mullvader inifrån skall sätta dit gangsterbossen Costello (Jack Nicholson) och hans nätverk. Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) blir utvald för att infiltrera ligan. Samtidigt har Costello placerat en mullvad inom polisen, Colin Sullivan (Matt Damon), som hela tiden ser till att Costello är steget före polisen.

Dubbellivet och det ständiga hotet att bli avslöjade tär på de unga mullvaderna, och det hela mynnar ut i en inte helt otippad våldsam final. Men vilka klarar sig och vilka jobbar dem för egentligen?

Tänkte passa på att även se om ”Infernal Affairs” för att bekräfta min uppfattning att originalet är bäst, men hittar inte filmen i hyllan nu. Båda filmer håller mycket hög kvalitet och de är i princip lika bra. Bara det att äran av manuset måste tilldelas originalet förstås. Äras den som äras bör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.