Musik

Depeche Mode – Videos 86>98

9

Depeche Mode har naturligtvis en stor plats både i min skivsamling som i mitt hjärta (gulligt sagt, va?). Det är i mitt tycke kanske världens bästa band med en låtskatt som överträffar egentligen alla andra band i både mängd såväl som kvalitet. Att de genomgått flera förändringar genom åren känns självklart nu men när det väl hände var man allt rätt upprörd.

Dessa videos som spänner mellan 1986 och 1998 får sägas komma från de skivor som mer eller mindre är perfekta album. Vid det här laget är det Martin Gore som skriver all musik och det är minst sagt helgjutet. Uttrycket att första skivan alltid är bäst står jag förvisso fast vid men det är egentligen ett annat band med Vince Clarke och en annan tid.

Albumen “Black Celebration”, “Music for the Masses”, ”Violator”, “Songs of Faith and Devotion” och “Ultra” är alla riktigt, riktigt bra. Och med Depeche Modes samarbete med den skicklige bildkonstnären Anton Corbijn går det egentligen inte att misslyckas. Det är kornigt, skuggigt, dekadent, svartvitt, arty, javisst. Men det är ju så snyggt.

Till den mycket eleganta ”Never let me down again” börjar man veva med armarna hemma i soffan. Lillen springer runt till alla högtalare och diggar i takt (eller i alla fall i någon takt). I den efterföljande ”Behind the wheel” fraktas bilen i ”Never let me down again” bort. Det är humor. ”Everything counts” (som förvisso ligger på ett tidigare album) får vara med live från den legendariska Rose Bowl-spelningen på 101-turnéen 1988. Den klassiska dunderhiten ”Enjoy the silence” med Dave i konungautstyrsel och solstol uppe i bergen är bara underbar.

Får rysningar när jag tänker tillbaka på alla konserter man bevittnat genom åren. De har alla haft påkostat videomaterial och bildspråket känns förstås igen i videoformatet också. Härligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.