Barn & familj

Det levande slottet

9

Regissör Hayao Miyazaki har på senare år blivit känd för en större massa med filmer som Spirited Away och nu ”Det levande slottet”. Han har dock en gedigen produktion av anime-filmer bakom sig, vilken jag inte haft nöjet att sätta mig in i ännu. Med bakgrund att de tidigare två nämnda filmerna är riktigt, riktigt bra skulle det inte förvåna mig om det finns en hel del guldkorn att hämta där också. Hayao är känd för sin mycket tidskrävande men oj så skickliga animationsteknik där i princip allt görs för hand (han har en regel att max 10 % får vara datoranimerat i hans filmer).

”Det levande slottet” är alltså också det en animerad film, och vilken film sen. Scenerna är fantastiska, färgerna sprakar, fantasin flödar. Det är ett sant nöje att få bevittna denna filmkonst. Handlingen är möjligtvis lite spretig men karaktärerna och deras humor och varje bildruta gör det hela till en njutning över det vanliga.

Filmen blev Oscars-nominerad 2006 men förlorade antagligen mycket knappt till Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse, också den väldigt fin, men jag anser att ”Det levande slottet” är snäppet bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.