Action Drama

Det rätta virket

7

Så här 40 år efter månlandningen tänkte jag att det skulle passa på att se ”Det rätta virket” igen. Det är en fin mastodontfilm på tre timmar från 1983. Den har dock relativt hög kvalitet så den känns inte alls speciellt lång.

Filmen tar sin början med höghastighetsprover med amerikanska flygvapnet. Mach 1, vilket lite förenklat motsvarar ljudets hastighet, hade varit spännande att spränga. När detta väl är avklarat sätts mer spännande uppdrag upp. Rymden hägrar. ”Det rätta virket” fokuserar ganska mycket på vilka som skall få vara med på den resan.

Testpiloterna vide denna tid hade inte det bästa ryktet, de var egensinniga och bångstyriga och trodde att de var Guds gåva till mänskligheten ungefär. Kan tänka mig att de blev ganska upprörda då staten hellre skickade en apa som ”testpilot” på första resan.

Saken är den att det kanske bästa flygaresset, Chuck Yeager, inte var speciellt intresserad av rymdresor då själva pilotskickligheten är underordnad i den högt kontrollerade miljön som en rymdfarkost innebär.

”Det rätta virket” är en rätt härlig film egentligen. Ibland väldigt humoristisk dessutom. Repliken ”Our Germans are better than their Germans.” är underbar. När Alan Shepard behöver kissa blir det bra skoj också. Regissören går måhända lite över gränsen när han blandar in ett naturfolk som sitter och eldar, men det är kanske lite stämningskapande trots allt. Det är ett par snygga mixar mellan autentiskt foto och nya scener i alla fall.

Hur det går för dem står i historieböckerna men man kan väl säga att det går hyfsat bra. Och dem det inte går bra för dör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.