Thriller TV-serie

Dexter

8

”Dexter” är en helt underbar serie. Dexter, en skicklig och ordningsam blodtekniker vid Miamis polis visar sig vara en seriemördare av rang på kvällstid. Han följer dock en slags kodex där den viktigaste regeln är att bara döda folk som själv har dödat och gärna sådana som av olika anledningar undgått lagens långa arm. Så det är inga duvungar som råkar ut för Dexters privata korståg och hantering av mördare och samhällets avskum. Det är i alla fall lätt att sympatisera med honom, oavsett hur man ser på dödsstraff i verkliga livet.

Seriens behållning är givetvis Dexter själv, spelad av Michael C. Hall (som känns igen från ”Six Feet Under”). Man kan väl säga att killen inte riktigt har kontakt med sitt känsloregister. Han försöker hålla en relation med Rita igång trots att han egentligen inte vet hur man agerar när man exempelvis förväntas ge stöd i svåra situationer eller bara visa allmän ömhet och medmänsklighet. Dexters syster Debra, som också jobbar på samma polisavdelning, är tvärtom. Hon säger alltid vad hon tycker och visar vad hon känner. Hennes frispråkighet är smått förtjusande stundtals.

Säsong 1 ger en intressant introduktion till Dexters lite märkliga fritidssyssla,. Man får också förutom kortare episoder följa jakten på Frysbilsmördaren, en man som uppenbart vet hur man hanterar mord på bästa sätt, men också visar sig veta väldigt mycket om Dexter själv. En form av ömsesidig respekt infinner sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.