Drama

Die Welle

8

”Die Welle” är i sitt uttryck perfekt som skolbio för gymnasister exempelvis. Filmen kretsar kring läraren Rainer som står inför en veckas fritt skolarbete där varje grupp skall fördjupa sig i ett styrelseskick. Rainer är lite punkig av sig och vill helst ansvara för anarki, men en stofil till lärare har redan paxat det ämnet och istället får Rainer ta hand om autokrati (vilket får anses vara närmast en motsats till anarki).

Vad som ses som ett ganska harmlöst projekt i början har när veckan närmar sig sitt slut blivit något mycket oroande. Ett relativt enkelt psykologiskt experiment leder till att fascistiska tankar snabbt tar fäste i tämligen lättmanipulerade ungdomar, och både elever och lärare börjar få en skevare verklighetsuppfattning.

Det hela är skickligt iscensatt och musik, foto och skådespeleri är mycket bra. Extra känsligt blir det förstås när tyskar gör en sådan här film. Onekligen har de ett arv och förflutet som är svårt att hantera alla gånger, men Dennis Gansel (som också gjorde Führerns elit) har regisserat detta så bra som man kan hoppas på.

Experimentet utfördes faktiskt också i verkligheten 1967 på en skola i USA där läraren skapade en fascistiskt inspirerad rörelse som kallades ”The Third Wave”. Rörelsen växte okontrollerat och fick avbrytas efter fyra dagar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.