Action Western

Diligensen

6

”Diligensen” är en av milstolparna inom westerngenren. Gjord redan 1939 låter det nästan märkligt, men detta är faktiskt John Waynes åttionde film! Tillsammans med Hollywoodlegendaren och regissören John Ford bildade de ett riktigt stabilt vilda västern-team med ett flertal filmer tillsammans.

Tyvärr får jag väl säga tycker jag inte att ”Diligensen” just är en speciellt bra film. Jag hade möjligen lite för höga förväntningar. Det är relativt trist handling, och lite störiga karaktärer. Att använda comic sidekicks kan vara vanskligt och här knör de in minst tre stycken på vagnen. En svagsint hästdräng, ett fyllo till läkare och en neurotisk sprithandlare blir lite för mycket. John Wayne spelar en cool (vad annars) revolverman som får styra upp verksamheten något när Geronimo och hans indianer och ett gäng banditer korsar deras väg.

I filmen får man också se hur en glädjeflickan i sällskapet mobbas kopiöst av de ”finare” människorna, men skam den som ger sig. Filmens ganska uppenbara sensmoral är att alla har lika värde. Vad fint.

Ser man till filmens ålder kan jag anta att den mottogs bättre förr, den har väldigt bra betyg på IMDb exempelvis, men jag tror att dagens publik kräver mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.