Komedi

Direktören för det hele

7

Lars von Trier och komedier brukar inte nämnas i samma mening, han brukar snarare göra tämligen nattsvarta filmer. Men det är von Trier som skrivit och regisserat ”Direktören för det hele”, och det kan kanske sägas vara en komedi. Åtminstone säger von Trier det i början till publiken, att vi nu skall få se en harmlös komedi. Det stämmer väl inte helt, humorn är snarare av det slaget som återfinns i exempelvis The Office fast med mer allvar och mindre skratt. von Trier återkommer förresten då och då med korta kommentarer om vart filmen är på väg och så vidare.

”Direktören för det hele” är gjord i dogmastil vilket som numera är ganska bekant innebär ett realistiskt, till synes nästan amatörmässigt foto (ibland med handkamera) och avsaknad av musik. Det är dialog och handling som skall stå i centrum och olika effekter får inte distrahera.

Handlingen då? Jo, av viss orsak anställs en skådespelare för att gestalta en VD för ett IT-företag en dag. Han har ingen aning om vad företaget sysslar med eller har någon direkt kunskap om någonting (som inte har med märkliga teatermonologer att göra). Det hela går väl sådär ärligt talat.

Relativt bra film ändå, med en folkilsk och butter islänning som utmärker sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.