Sci-Fi

District 9

8

Regissör Neill Blomkamp har baserat denna film på sin uppväxt i Sydafrika som präglades av apartheid, och denna referens genomsyrar hela filmen. Utanförskapet, hanteringen av invandrare, uppgivenheten över våldet och den illegala vapenhandeln i kåkstäderna, dessa problem behandlas och gestaltas i form av räkor från rymden. Jo, det är sant.

Låter förstås helt sjukt, men jag tycker att det fungerar riktigt bra faktiskt. Det finns ett behagligt skimmer över denna film, ett slags oskuldsfullt förhållningssätt till filmandet att det inte känns som att det finns några gränser varken produktionsmässigt eller manusmässigt. Flera är också nybörjare i denna film. Det är regissörens första långfilm och huvudrollen som tarvligt, i bästa ”The Office”-stil, spelas av rookien Sharlto Copley som aldrig ens haft några skådespelarambitioner. Men det är charmigt och uppfriskande.

Bakom filmen står faktiskt ingen annan än Peter Jackson som finansierat filmen. Han lär ha sett till att specialeffekterna inte går av för hackor för det gör dem verkligen inte. Både rymdskepp och blodsplatter ser påkostat och visuellt vackert ut. Och visst är räkorna gulliga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.